VoyForums
[ Show ]
Support VoyForums
[ Shrink ]
VoyForums Announcement: Programming and providing support for this service has been a labor of love since 1997. We are one of the few services online who values our users' privacy, and have never sold your information. We have even fought hard to defend your privacy in legal cases; however, we've done it with almost no financial support -- paying out of pocket to continue providing the service. Due to the issues imposed on us by advertisers, we also stopped hosting most ads on the forums many years ago. We hope you appreciate our efforts.

Show your support by donating any amount. (Note: We are still technically a for-profit company, so your contribution is not tax-deductible.) PayPal Acct: Feedback:

Donate to VoyForums (PayPal):

Login ] [ Contact Forum Admin ] [ Main index ] [ Post a new message ] [ Search | Check update time | Archives: 12345678[9]10 ]
Subject: Sesajer....


Author:
emperor
[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]
Date Posted: 17:04:38 10/09/02 Wed
Author Host/IP: NoHost/202.184.18.63

Macam-macam hal....haiyaa!!
Bahagian 1: Kisah ni dipetik dari email yang diforwardkan kepada saya. Tak taulah siapa penulis asalnya tapi ceritanya menarik jugak untuk dibaca khasnya untuk orang bujang....
Assalamualaikum,hai kengkawan semua yang masih belum kawin tu ,, sila baca untuk perhatian .... baca lah untuk hiburan....hehehe...camni kalu...tak kawin ler den.....

HANTARAN Zaman sekarang ni kan hantaran makin naik harga. Maklumlah kata dorang ikut market price. Kalau harga mas naik naik lagi harga bakal2 bini.Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah sengkeklah tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah hai...macam-macam story lagi. Biasanyayang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak selalu ikutkan aje ni semua kerja orang pompan dorang kata. Kadang2 ada jugak pompan sendiri yangletak harga lepas tu pakat dengan mak. Mengikut survey; sekarang paling minimum $6000. Hantaran $5000, $4000 masih ada jugak dah boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada kira okay lah tapi ada serba satunya lagi. serba-serbi dan serba boleh je belum ada llagi.

Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang hantaran makin mahal. Hah....korang bacalah :- Sebab

1. Anak pompan sorang
2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat
3. Anak pompan paling jembu dalam family
4. Anak pompan kerja high
5. Anak pompan biasa pakai barang branded
6. Kakak belum kahwin jadi kena kasi double belanja kakaknya sekaligus
7. Bapak pompan towkay kayu balak mak pulak bekas
ekseketip

Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalauhantaran melampau sangat (ni dorang bebual family lelaki je) :-

1. "Eh! Nak meniaga anak ke pe?"
2. "Kalau pandai masak ke jahit ke satu hal jugak. Ni asik pandaimekap je."
3. "Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store buat perhiasan."
4. "Kalau lawa macam Karishma Kapoor tu takpe jugak. Ni idung pesekmacam kena lenggek je."
5. "Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?"
6. "Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carikkan yang lebihpower dari Catherine Zeta-Jones eh?"

Kata2 dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak dengar :-
1. "Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik je.Members tak cerewet."
2. "Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu bayar pelan-pelan cara instalment."
3. "Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je. Duit majlissemua kita sponsor."
4. "Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi kita
adastaff discount. Korang cuma kasi 10% je."
5. "Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun takpe. Anak pompan kita ramai lagi."
6. "Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap sama. Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak kahwin-kahwin."
7. "Kita worang Yindia mari. Itu yantaran kita kasi
jugak. Tapi lupya anak musti tinggal sini jugak. Kita pya sarkek tamoh kasi dudur sanawokay?"

Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak abis punya;jawapannya :-
1. "Okay setuju. Kita up lagi $10,000. Nothing much ler."
2. "Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama standard dengan kitapunya expectation ler."
3. "Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American dollars je."
4. "Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak AMEX ke; Dinerske; boleh kata semua credit card kita ada lah."
5. "Sebagai hadiah upacara masuk minang ni; kita ada siapkan kereta Lambhorgini. Tu anak bujang kita parking kat bawah tu."
6. "Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak belikan dia bajutidur. Murah nahHaa...tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni.

Jadi untukpasangan2 yang nak kawin tu; bincang betul2 antara korang dengan family dalam halni. Mak pompan tu pun kalau nak letak harga; berpatutan lah dengan kemampuan pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan hantaran mahal2.Hati dah suka punya pasal; semua boleh aje. Cukup time badan cengkung-mengkung tak larat nak naik pelamin pasal kerja tiga empat macam untuk kumpulduit. Bab yang atas ni pun untuk aku jugak. Pikiran seyy kalau kena lecture dengan mak aku pasal ni. Entahlah....dunia...dunia...

p/s: jgn nak salah kan pompuan jer tau!

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]

Replies:
[> Subject: Re: Sesajer....


Author:
Zaida
[ Edit | View ]

Date Posted: 16:19:39 02/15/07 Thu
Author Host/IP: tm.net.my/218.208.243.145

Assalamualaikum...i quiet interested jugak dengan program ni...but i still was-was. Tapi nevermind kalau berisiko pun just RM 10 jer kan? I still tak faham macamana nak join and camna nak start this program. Kalau boleh you dapat tolong i macamana first step and seterusnya yang perlu i lakukan. Semoga rezeki ni mendapat berkat dari Allah s.w.t Insyallah

[ Post a Reply to This Message ]


Post a message:
This forum requires an account to post.
[ Create Account ]
[ Login ]
[ Contact Forum Admin ]


Forum timezone: GMT+8
VF Version: 3.00b, ConfDB:
Before posting please read our privacy policy.
VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.