VoyForums
[ Show ]
Support VoyForums
[ Shrink ]
VoyForums Announcement: Programming and providing support for this service has been a labor of love since 1997. We are one of the few services online who values our users' privacy, and have never sold your information. We have even fought hard to defend your privacy in legal cases; however, we've done it with almost no financial support -- paying out of pocket to continue providing the service. Due to the issues imposed on us by advertisers, we also stopped hosting most ads on the forums many years ago. We hope you appreciate our efforts.

Show your support by donating any amount. (Note: We are still technically a for-profit company, so your contribution is not tax-deductible.) PayPal Acct: Feedback:

Donate to VoyForums (PayPal):

Login ] [ Main index ] [ Post a new message ] [ Search | Check update time | Archives: 1234[5]678910 ]
Subject: Utisci sa prvog misaonog desetoboja


Author:
Arvidas Veljić
[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]
Date Posted: 03:26:00 12/16/13 Mon




Proteklog vikenda u studentskom domu na Novom Beogradu održan je misaoni desetoboj, sjajno takmičenje koje je osmislio i uspešno realizovao član Saveza zagonetača Srbije, Rade Goljović. Pozivu organizatora odazvalo se deset takmičara: Dragan Stojanović, Marko Obradović, Ivan Andonov, Nenad Savić, Čedomir Milanović, Bojana Vojnović, Zoran Tanasić sa sinom Markom, gost iz Hrvatske Petar Štambuk i autor ove poruke. Sve u svemu, vrlo fino društvo koje ima raznih talenata, znanja i veština.

Slično atletskom desetoboju, i ovde se od takmičara očekivalo da pokažu svestranost u raznim disciplinama. U takvim okolnostima objektivni favoriti bili smo Marko Obradović i ja, pa smo se od starta smenjivali u vođstvu i borili se za laskavu titulu misaonog šampiona. Uoči poslednje discipline činilo da će Markova prednost biti dovoljna da sačuva prvo mesto, međutim uspeo sam da sastavim dva super anagrama (koja možete videti u posebnoj poruci), osvojim hrpu poena i trijumfujem na takmičenju. Ovaj uspeh mi mnogo znači, jer upravo sa Markom već godinama vodim neizvesne borbe na raznim turnirima i do pobede protiv takvog izvrsnog rivala mogu da stignem samo uz maksimalan napor i inspiraciju, pa i dobru dozu sreće.

Od deset takmičarskih disciplina pobedio sam u tri (ukrštenica 5x5, sastavljanje anagrama, brojke i slova), u četiri sam bio drugoplasirani (šah, kvizovka, kviz, rešavanje enigmatskih zadataka), solidno sam uradio optimizaciju, dok su mi slabije tačke bile sudoku i logički problemi. Marko je najmanje uspešan bio u sastavljanju anagrama, no možda je za konačni plasman najviše presudilo to što je u našim međusobnim duelima izgubio partije kvizovke i ukrštenice 5x5.

Trenutno nemam kod sebe tabelu, pa ću po sećanju kazati da su pobednici u preostalim disciplinama bili sledeći: Ivan Andonov (kvizovka, kviz), Marko Obradović (optimizacija, enigmatski zadaci), Nenad Savić (šah), Bojana Vojnović (sudoku), Zoran Tanasić (logika). Moguće je da sam nešto permutovao kod sudokua i logike. Zapamtio sam još da je Ivan Andonov bio treći u generalnom plasmanu, no njemu su slabe tačke bile šah, sudoku i logički problemi.

Ovom prilikom izdvojio bih i učešće 14-godišnjeg Marka Tanasića, mada nije uspeo da izbegne ulogu "fenjeraša". Naime, ovaj mladić je u pojedinim disciplinama bio vrlo dobar i potpuno ravnopravan sa iskusnim enigmatama i logičarima. Razumljivo je da mu u ovom uzrastu nedostaje veći fond reči i više enigmatskog i kvizaškog znanja, no nema sumnje da ukoliko se nastavi baviti ovim hobijem može ostvariti lepe uspehe.

Naravno, nikako ne smem zaboraviti reći da je autor takmičenja, Rade Goljović, bio sjajan i širokogrud domaćin, tako da gosti nose lepe uspomene sa ovog turnira. Nadam se da će narednih dana Rade i još neki učesnici misaonog desetoboja izneti svoja zapažanja, pa i neke anegdote, jer na takmičenju je bilo velike borbe, ali i zabave i smeha.

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]



Forum timezone: GMT+1
VF Version: 3.00b, ConfDB:
Before posting please read our privacy policy.
VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.