VoyForums
[ Show ]
Support VoyForums
[ Shrink ]
VoyForums Announcement: Programming and providing support for this service has been a labor of love since 1997. We are one of the few services online who values our users' privacy, and have never sold your information. We have even fought hard to defend your privacy in legal cases; however, we've done it with almost no financial support -- paying out of pocket to continue providing the service. Due to the issues imposed on us by advertisers, we also stopped hosting most ads on the forums many years ago. We hope you appreciate our efforts.

Show your support by donating any amount. (Note: We are still technically a for-profit company, so your contribution is not tax-deductible.) PayPal Acct: Feedback:

Donate to VoyForums (PayPal):

Login ] [ Contact Forum Admin ] [ Main index ] [ Post a new message ] [ Search | Check update time ]
Subject: EK Nis


Author:
BIBLIOGRAFIJA ENIGMATIKE
[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]
Date Posted: 02:50:26 04/20/14 Sun

ТРАГ ПОСТОЈАЊА
ГИМНАСТИКЕ УМА

• Мало је земаља које се могу похвалити оваквим капиталним делом
• Преко 4000 одредница о српској енигматици и енигматичарима

Ако уметност схватамо као део духовне културе човекове, енигматика или загонеташтво је област културног стваралаштва, вид новинарства, грана уметности чији је превасходни циљ стицање знања кроз разоноду и забаву. То је веома широко поље мудрости којим се голица ум, побуђује машта, скраћује доколица. Готово да нема народа који нема своје загонеташтво, а нити једног културног народа који не негује ауторску енигматику. Ретки су појединци, или их уопште нема, који бар једном у животу нису покушали да реше неку загонетку. Укратко, то је животна играрија духа.. Енигматике је свуда око нас и у нама самима, али је треба знати препознати.
И можда баш зато, Енигматски савез Србије, у сарадњи са нишким удружењем енигмата је крајем прошле године издао дуго припреману књигу, нишког енигматског истраживача и историчара Марјана Радаковића Библиографију српске енигматике. То је други део енигматске трилогије. У првом делу - Лексикон енигмата Србије, представљени су сви енигматичари са ових простора, са најкарактеристичнијим врстама њиховог стваралаштва. На трећем ради стручни тим. То ће бити Енциклопедија енигматских врста.
Иако држава не стоји иза ових пројеката од националног значаја, заљубљеници у ову врсту уметности су својим прилозима смогли снаге да и Србију ставе у ред земаља које имају комплексан и систематизован преглед објављених публикација, књига, часописа, написа о загонеташтву. Ово је драгоцени путоказ и траг будућим истраживачима ове врсте уметности. Ваљало би, да барем по примерак ове књиге има свака општинска библиотека у Србији. Јер, ово није књига попут романа, да се чита у једном даху, но путоказ како и где наћи материал на одређену тему из енигматике.
Брижљивим, вишедеценијским бележењем и истраживањем, аутор ове књиге, нишки енигмата МАРЈАН РАДАКОВИЋ је морао да прелиста и прибележи више од 4000 написа, књига, часописа објављених од почетка 19. па до краја прве деценије 21.века. Приказе је поделио у 7 делова – књиге, речници, периодика, листови, неенигматски листови са енигморубрикама, чланци и написи, библиографија ЈУ енигматике до 1990. На крају је регистар имена аутора са одредницама .
Најплоднији енигматски писац је Јован Вуковић, новинар из Нове Пазове који има више од 1000 наслова, а запажено место има и Мирослав Лазаревић из Београда, Мирослав Живковић из Јагодине и Момир Пауновић из Панчева. Од нишких енигмата предњачи Живота Станковић, а ту су и Марјан Радаковић и Никола Пешић.
На дан енигмата, 21.фебруара 2013. године о књизи и енигматици су у јутарњем програму НТВ говорили енигматичари из Ниша, а промоција овог капиталног дела била је сутрадан у нишкој Народној библиотеци. са промоције енигматике

Никола Пешић

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]


Post a message:
This forum requires an account to post.
[ Create Account ]
[ Login ]
[ Contact Forum Admin ]


Forum timezone: GMT-8
VF Version: 3.00b, ConfDB:
Before posting please read our privacy policy.
VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.