VoyForums
[ Show ]
Support VoyForums
[ Shrink ]
VoyForums Announcement: Programming and providing support for this service has been a labor of love since 1997. We are one of the few services online who values our users' privacy, and have never sold your information. We have even fought hard to defend your privacy in legal cases; however, we've done it with almost no financial support -- paying out of pocket to continue providing the service. Due to the issues imposed on us by advertisers, we also stopped hosting most ads on the forums many years ago. We hope you appreciate our efforts.

Show your support by donating any amount. (Note: We are still technically a for-profit company, so your contribution is not tax-deductible.) PayPal Acct: Feedback:

Donate to VoyForums (PayPal):

Login ] [ Contact Forum Admin ] [ Main index ] [ Post a new message ] [ Search | Check update time ]
Subject: PRIKAZ KNJIGE *ANADIPLOZE* MR


Author:
N.Pešić
[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]
Date Posted: 06:05:50 11/23/15 Mon


Приказ књиге: НИКола ЧД Пешић, Ниш

*АНАДИПЛОЗЕ* Аутор: Марјан Радаковић
Издавачи : ЕК Ниш , ЕК „Нова загонетка“ и ИК“АЛМА“ -Београд
130 стр. ћирилица

ПР(А)ВЕ РЕЧИ


Схватимо ли уметност као део духовне културе човекове, енигматику видимо као област културног стваралаштва и грану уметности с превасходним циљем стицања знања кроз разоноду . То широко поље мудрости, којим се голица ум, побуђује машта и скраћује доколица веома је важна животна играрија духа. Нема народа који не гаји своју енигматику а ретки су појединци који бар једном у животу нису покушали да реше неку загонетку.
Понављање је мајка учења (Repetitio est mater studiorum) , каже латинска пословица. Можда баш зато ваља обратити пажњу на нову књигу нишког енигмате Марјана Радаковића – АНАДИПЛОЗЕ! Рецензенти су Никола Пешић и Момир Пауновић, уредници Мирослав Лазаревић и аутор. Припремио за штампу Драган Лојаница, а корице креирала Дејана Јовановић. На недавно завршеном 60. Међународном сајму књига у Београду, љубитељи енигматике су се традиционално окупили. Том приликом је и представљена ова књига, чији су издавачи ЕК Ниш, ЕК „Нова загонетка“ и ИК „АЛМА“ – Београд, на чијем штанду је и одржана мала презентација.
Аутор у уводнику истиче: „Најсрећнији дан свих родитеља јесте када њихове бебе проговоре. Оне прво изговоре најлепше могуће речи: мама, тата, дaда, баба, нана, а томе се радују деде и тете. Свака изговорена реч је пријатна као звук звонца на новорођеном јагњету или одјек празничних прапораца. Такве речи се касније претварају у бисерне амајлије родитељске љубави које трају до краја живота. Укратко: - то су АНАДИПЛОЗЕ!“
АНАДИПЛОЗА (гр.) удвостручити, удвојити, поновити удвајањем - у књижевности је песничка фигура у којој наредни стих почиње истом речју којом се завршава претходни, у музици се појављује понављање целих строфа као рефрен, у медицини се ради о понављању болести које су тешко излечиве итд. 60. Међународни сајам књига, Београд 2015.

Како се у енигматици то понављање може вршити два, три, четири и више пута, таква врста загонетке је позната, најпре као понављаљка. Понављање се може приказати директно, у самој поставци загонетке као врсти читаљке, или индиректно, преко описа (најчешће синонимима и апозицијама) као спајаљка, тј. шарада.
У нашој енигматици анадиплозу је први пласирао Велимир Клобучар 1932.г. и највише је забележених примера двоструког понављања истог појма, тј. удвајања у трећи, нови појам, па је и акценат бачен на анадиплозе. Ова се врста загонетке прожима кроз разне енигматске форме и облике, код читаљки, спајаљки, чаура, мењаљки, преметаљки, али и у клиновима и пирамидама, у укрштеницама, осмосмеркама, испуњаљкама, као и у ребусима итд
Акценат је бачен на двоструко понављање, удвајањем појмова у трећи, тј. анадиплозама, али су обрађени примери и утростручивања појмова кроз триплозу и учетворостручивања кроз четвороплозу, а у случају вишеструког понављања, реч је једноставно о понављаљци. !



Приликом загонетања се мора поштовати основно правила да “појам у одгонетки не сме имати исте корене са појмовима у поставци загонетке”!

Погледајмо примере:

АНАДИПЛОЗА

Себе самог.
с два помножи,
па од тога
омлет сложи!

Б. Назански, “Стишићи”, 1980

Р= ЈАЈА (ја + ја)


*
ТРИПЛОЗА
(дело Еле Пероци)

Три су ноте
у ред стале,
наслов бајке
исковале.

М.Радаковић,“Гласник ЕС“, 2011

Р=ЛАЛАЛА (ла+ла+ла)

ДВОСТРУКА АНАДИПЛОЗА

Двапут тебе када спојим
с пар прилога месна, иста,
назире се у језеру
Перуанском вода чиста.

Н. Пешић, “Енигморимићи”,2003

Р=ТИТИКАКА (ти+ти+ка+ка)
.

*
ЧЕТВОРОПЛОЗНА ИГРОРЕЧНИЦА

Више града све планине
пламте сјајем месечине.
А то слово без дозволе
ралом ради ал' не доле!

Н. Пешић, “Енигморимићи”,2003

Р= ГОРЕ ГОРЕ, ГОРЕ ГОРЕ!
(Горе+горе+г оре+горе)

ЛОГОГРИФНА АНАДИПЛОЗА

Први део јаја носи,
други део јаја вози,
а заједно оба дела
радо пије земља цела.

М. Стевановић, “ГЕН“, 2013

Р= КОКАКОЛА (кока+кол=ка)

*
ВИШЕСТРУКА АНАДИПЛОЗА
(Слоговна понављаљка)

НЕ_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _СИ!
Мами је још сека мала
да би момку љубав дала!

ПесНик, 2012

Р =НЕДА ДА ДАДА ДА ДАСИ!
(да да + да да + да да)


Аутор темељито и студиозно обрађује ову загонетку кроз све енигматске врсте и моделе, наводећи близу 200 примера. У другом делу књиге прилаже и речних анадиплоза. Радаковић у енигматском свету слови за писца и истраживача. Не, ово није његов првенац. Пре две године енигматској јавности презентирао је капитално дело - БИБЛИОГРАФИЈУ СРПСКЕ ЕНИГМАТИКЕ, комплексан и систематизован преглед објављених публикација, књига, часописа, написа о загонеташтву што представља драгоцени путоказ и траг будућим истраживачима ове врсте уметности. Активан је и са теоретским чланцима у гласилима Савеза.
Чланови ЕК *Ниш* су до сада много допринели издаваштву Савеза. Објављене су књиге: „Енигморимићи“ (2003), „Библиографија српске енигматике“(2012), „СРЖ-чар за дар“ (2013), „СРП – словни ребуси почетника“ (2014) и „Анадиплозе“ (2015), а у припреми су још неке.
Ценећи укупан рад, Енигматски савез је ове године у Ваљеву, на 15. Сусретима енигмата, доделио Повељу за издаваштво Марјану Радаковићу, за коју су, по речима добитника признања, заслужни сви чланови ЕК „Ниш“ .

Ниш, 17.11.15.
Никола ЧД Пешић

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]


Post a message:
This forum requires an account to post.
[ Create Account ]
[ Login ]
[ Contact Forum Admin ]


Forum timezone: GMT-8
VF Version: 3.00b, ConfDB:
Before posting please read our privacy policy.
VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.