VoyForums
[ Show ]
Support VoyForums
[ Shrink ]
VoyForums Announcement: Programming and providing support for this service has been a labor of love since 1997. We are one of the few services online who values our users' privacy, and have never sold your information. We have even fought hard to defend your privacy in legal cases; however, we've done it with almost no financial support -- paying out of pocket to continue providing the service. Due to the issues imposed on us by advertisers, we also stopped hosting most ads on the forums many years ago. We hope you appreciate our efforts.

Show your support by donating any amount. (Note: We are still technically a for-profit company, so your contribution is not tax-deductible.) PayPal Acct: Feedback:

Donate to VoyForums (PayPal):

Login ] [ Contact Forum Admin ] [ Main index ] [ Post a new message ] [ Search | Check update time | Archives: 1[2]3 ]


[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]

Date Posted: 4.09.2003 12:58:27
Author: Jahtiveikko
Subject: Re: "pikku tietopaketti lapiointiin"
In reply to: JPS 's message, "Re: "pikku tietopaketti lapiointiin"" on 4.09.2003 12:28:26

No ei se ainakaan paranna millaan lailla asetelmia jos vastustaja saa vihiä viikatemiehistä.

Käytännössähän aina aluksi yritetään sitä että josko koira saisi karkotettua saliin ulos. Mutta jos kyseesä on supi ja yksireikäinen luola, niin siinä on melko turha edes yrittää, perällä on ja pysyy. Kettu taas tulee hyvin mielellään pois myös yksireikäisestä luolasta kun koira käy pistäytymässä rähinän välillä ulkona. Sitten otetaan koira kiinni ja jätetään passimies väijyyn reiälle. Jos ei repo puoleen tuntiin tule ulos, niin ei auta muu kuin kaivaminen, se on ilmeisesti saanut vihiä ulkopuolella olevista. Jos vaan ukot malttavat olla hiljaa, niin repo hyvin mielellään vaihtaa välittömästi kortteeria kun koira tulee reiästä pois. Joskus jopa melkein heti koiran perässä.

Yleensä supit tulevat monireikäisissä pesissä heti alussa kurkistelemaan reikien suulta tai yrittävät vaihtaa maisemaa elleivät heti alussa eksy johonkin umpiperään koiran ajamina. Tähän pesän suulle ampumiseen liittyy vaan melkoinen riski eikä siihen pidä päästää äkkinäistä ja huonohermoista pyssyn kanssa sohlaamaan. Monta hyvää koiraa on kohdannut tällä tavoin matkansa pään kun hätäinen kaveri on lasauttanut reiästä kurkistavaa koiraa.

Kaiken a ja o varovaisuus, jos pesälle mennään kanget ja lapiot kilkkaen ja kovalla mölinällä niin varsinkin ketun kysessä ollen sillä vaikeutetaan koiran mahdolisuuksia karkoittamiseen.

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]


Replies:

[> [> [> [> [> [> [> [> Re: "pikku tietopaketti lapiointiin" -- Sami, 4.09.2003 13:18:04

Jahtiveikko olikin näköjään nopeampi!


[ Edit | View ]

[> [> [> [> [> [> [> [> Re: "pikku tietopaketti lapiointiin" -- Luolamies, 4.09.2003 22:27:01

Jahtiveikko kertoo tuossa tanakasti asiaa.
Vähän lisää...
Kettu käyttäytyy monasti sen mukaan miten se on pesään joutunut.Eli helpoiten ulos tulee sinne vapaaehtoisesti mennyt kaveri.Sille on monasti kova yllätys kun koira rähähtää vieressä.Varsinkin monireikäisestä paikasta ulostulo on monasti nopeaa.
Ajosta alle mennyt on jo vähän kovemmassa.Tieto on jotta ulkona ei välttämättä päätä silitetä.Näistäkin osa tulee ulos oikealla taktiikalla.Eli pasiin tuulen yläpuolelle.Siten että repolaisen on vaikeaa havaita mistään reijästä poikkeavuutta maastossa.Lisäksi mielellään maastoa hallitseva paikka josta esteetöntä alaa mahdolliseen pakosuuntaan.No jossain pusikossa tai kivikko romelikossa toive ajattelua.Laittelen joskus rysänperäaitaa pahimmissa.Supejakin on päässyt livohkaan ankarimmissa rydöissä.
Jos koira on karkottavasti työskentelevä eikä sido riistaa tai haukkua rätkytä edessä voi tosiaan ajostakin alle mennyt lähteä.Kaikki ei lähde ja tapauksen mukaan sitten ruumiilista työtä.
Haavakko yleensä ei lähde kuin kulumalla.Niitä joskus tulee väärien matkojen ja vika haulien seurauksena.Nämä pitää tietenkin metsästäjän hoitaa pois päiviltä.Näissä monasti sitten tulee hiki...
Muutenkin luolien asukit käyttäytyvät vähän meidän ihmisten lailla.Jos pyydätte esim sata mäyrää löytyy sieltä koko kirjo käyttäytymis malleja.Joku hikeentyy sitten heti ja pahasti toinen kääntää persiinsä ja tulppaa ittensä pussin perään ja antaa koiran touhuta.Se onkin homman suola kun samallakaan pesällä ei aina mene asiat käsikirjoituksen mukaan.Mutta tilanteet opettaa.


[ Edit | View ]

[> [> [> [> [> [> [> [> [> Re: "pikku tietopaketti lapiointiin" -- Marko, 4.09.2003 22:38:00

Yleisesti ajatellaan ja luullaan, että ketut tulee nätisti karkoittavan koiran edellä pihalle. Näin ei tietenkään aina ole. Justiin nuo nopean koiran edestä turvaan päässeet repolaiset kyllä teettävät useasti töitä. Tuppaavat pistämään koiralle hanttiin oikein kunnolla. Sitten omalukunsa on nuo umpiperäpesät mitä meilläkin pääsääntöisesti on. Sieltä ei niin vain karatakaan. Silloin täytyy yrittää olla repoa ovelampi... Joskus toimii kun joku jää passiin muiden poistuttua meteliä pitäen, joskus ei toimi. Kaivamalla tietysti tuollaisesta umpiperästä saa aina elukan pihalle, jos vaan pysyy lapio käsissä eikä maaperä ole peruskalliota. Kettuhommissa kannattaa kuitenkin kaivamista harkita vasta muiden keinojen kokeilemisen jälkeen. Tietysti aina täytyy toimia tilanteen mukaan. Mitään varmaa ei voi etukäteen sanoa.


[ Edit | View ]

[> [> [> [> [> [> [> [> [> [> Re: "pikku tietopaketti lapiointiin" -- JPS, 5.09.2003 14:25:07

Voisiko koira olla repoa ovelampi?


[ Edit | View ]

[> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> Re: "pikku tietopaketti lapiointiin" -- Marko, 5.09.2003 16:55:33

Voisihan se koira joskus olla repoa ovelampi, mutta toiveajattelulla ei elukoita saa ulos pesistään. Välillä pesät ja tilanteet ovat kertakaikkiaan sellaisia, että kaivaminen on ainoa mahdollisuus saada saalista. Tällaisilta pesiltä monet palaavat ilman saalista, mutta ahkerimmat ja kokeneimmat saattavat vielä jotain saada. Eihän sitä pakko ole lapion varteen kaikkien tarttua, mutta vähempään saaliiseen joutuu tottumaan. Mukavahan se olisi jos elukat suostuisivat yhteistyöhön ja lapion ja rautakangen sais jättää muutenkin suuresta painolastista luolille mentäessä pois. En vaan viitsi tinkiä saaliista enkä koiran turvallisuudesta. Koiran "pelastusvälineet" on hyvä olla aina matkassa.


[ Edit | View ]

[> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> Re: "pikku tietopaketti lapiointiin" -- JPS, 5.09.2003 18:40:05

Entäs voisiko koira oppia sen, että sitä autetaan kaivamalla peto ulos.
Eli se on oppinut "russelimaiseen" tapaan viisaasti odottamaan apuvoimia eikä viitsi suorittaa tehtävää loppuun asti.


[ Edit | View ]

[> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> Re: "pikku tietopaketti lapiointiin" -- Sami, 5.09.2003 19:16:12

Mitenköhän sen koiran sinun mielestä pitäisi suorittaa tilanne loppuun asti kun vastustaja on umpiperässä. Ottaisiko se vaikka Mäyrää tai kettua nenästä kiinni ja taluttaisi ulos? Toivottavasti mulle ei ikinä tule sellaista koiraa joka sitä yrittää!


[ Edit | View ]

[> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> Re: "pikku tietopaketti lapiointiin" -- JPS, 5.09.2003 19:33:50

Koska kaikkihan perustuu johonkin.....
Eihän supi tai kettu nyt koiraa pelkää, eihän?
Vaan kun ne on saaneet ihmisestä vainun ne pakenevat luoliensa peränurkkiin ja luulevat olevansa siellä turvassa eivätkä tule ulos.

Supi tai kettu tai mikä se nyt onkaan niin puolustaa pesäänsä ulkopuoliselta tunkeilijalta, tässä tapauksessa koiralta ja vielä sellaiselta joka ei käytä niitä ravinnokseen.
Jos koira on ovelampi vastapuolta ja ärsyttää tarpeeksi, niin eiköhön pesänsäsuojelia tule ulos vaihtaakseen kortteeria, ehkä.
Ymmärtäisin tämän asian niin että ihminen on ratkaisevin tekijä tässä yhtälössä. Tämä saattaa olla taiteen tekemistä luolametsästyksestä. En tosiaankaan nyt ajattele saalismäärien suuruutta vaan ehkä vähän erilaista tapaa metsästää.


[ Edit | View ]

[> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> Re: "pikku tietopaketti lapiointiin" -- Luolamies, 6.09.2003 7:04:06

Erilainen tapa metsästää.Olen tuon joltain joskus kuullutkin...
Tämä erilainen tapa metsästää käy minulle jos se suoritetaan oikein ja oikeilla koirilla.
Eli karkottavalla ja täysin kiini käymättömällä.
Jostain muustahan on silloin kyse kuin metsästyksestä kun käytetään koiraa tai jotkut monasti KOIRIA jotka tekevät muutakin kuin haukkuvat.Melkomoista hommaa jos riistaa revitetään ilman aiettakaan tehdä muuta siinä vaiheessa kun se ei karkotukkaan ulos.
Supiiin muuten suurin osa vähänkin metsäsverisistä russeleista ottaa muutakin tuntumaa kuin pelkkää haukuntaa.
Tämä karkottamalla jahtuu tuntuu olevan pienen piirin oma viisas keksintö jota koiteaan markkinoida oikein fiksuna systeeminä.Muutamassa paikassa olen kuulut herrojen käyneen pelleilemässä koirineen.Ja täyden torveilun tunnusmerkit on täyttyneet komeasti.
Ymmärrän senkin että nämä karkoittajat eivät koe mäyrää tarpeelliseksi metsästää.Ymmärrän koska sen pyynnissä saattaa goreteksi likaantua ja tulla hiki.Lisäksi joutuu ostamaan kaivuuvälineet.
Aikaisemmin tuolla kirjoitinkin että koitan käyttää koiriani paikan mukaan.Minäkin valitsen mielelläni toki aina vähemmän hikisen vaihtoehdon.Mutta ei vaan aina onnistu,vaikka tuossa on joku aivan karkottavasti työskentelevä koira.


[ Edit | View ]

[> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> Re: "pikku tietopaketti lapiointiin" -- Marko, 6.09.2003 9:02:42

Niin, metsästys ja eläinrääkkäys on kaksi toisistaan erillään olevaa asiaa. Tämä olis hyvä luolametsästäjien aina muistaa.


[ Edit | View ]

[> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> Re: "pikku tietopaketti lapiointiin" -- JPS, 6.09.2003 14:22:56

Miten muualla päin maailmaa metsästellään?
Onko kukaan tehnyt asiasta selkoa ihan mielenkiinnon vuoki?
Voisiko tässä metsästysasiassa olla erilaisia "koulukuntia"?
Selvittelen (tätä asiaa itselleni), miten metsästystä voi teoriassa erikeinoin toteuttaa. Käytännön työ jää minulta suorittamatta, koska en harrasta metsästystä.


[ Edit | View ]

[> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> Re: "pikku tietopaketti lapiointiin" -- JPS, 6.09.2003 19:56:46

Aion nyt lopettaa vuoropuheluni tähän. Todeten tähän lopuksi sen että,
metsästäjät taitavat olla todella herkkähipiäisiä nurkkapatriootteja. Jokainen puolustaa vain omaa kantaansa.
Koettakaahan seuraavaksi ottaa avuksi vaikka tähystyskamera.

Hyvää jahtisyksyä.

PS. En todellakaan väheksy kaivamista, senkun vaan. Asioita kannattaa vaan joskus miettiä vähän syvällisemminkin.


[ Edit | View ]

[> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> Re: "pikku tietopaketti lapiointiin" -- Luolamies, 7.09.2003 8:49:07

Itse lukisin toki itseni paksunahkaiseksi nurkkapatriootiksi.Joka ei peräänny kuin korkeintaan lähimmälle ketun pesälle.
Näitä asoita on tullut muuten mietittyä syvällisesti jo kokolailla neljännesvuosisata.Kaikenlaista on tullut opittua vuosien varella.
Joo annetaan sinulle JPS mahdollisuus vetäytyä kunniallisesti.Oli mukava keskustella.Et kuitenkaan yltänyt lähellekään Irakin tiedotus ministeriä.Se kaveri osasi vedättää hienosti ja puhua pehmoisia tyylillä.


[ Edit | View ]

[> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> [> Re: "pikku tietopaketti lapiointiin" -- saalistaja, 6.09.2003 19:05:23

Koita nyt hyvä ihminen tajuta, että metsästäminen teoriassa ja käytännössä eroavat toisistaan. Teoriassa kaikki käy helpommin.
Tottakai metsästäjät vertailevat toistensa kokemuksia aivan maailmanlaajuisesti. Eihän Suomen kaltaisia metsästysmaita löydy muualta maailmasta, lähinnä on Ruotsin maaperä.
Olet jo riittävän moneen kertaan todennut, että et metsästä, mene JO jonkun mukana metsästämään, ihan vain mukaan, niin voit kokea teoriasi käytännössä.
Vai koulukuntia!! Hah! On olemassa metsästäjäksi luulevia ja metsästäjiä, jotka eivät luule itsestään mitään.


[ Edit | View ]



[ Contact Forum Admin ]


Forum timezone: GMT+2
VF Version: 3.00b, ConfDB:
Before posting please read our privacy policy.
VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.