VoyForums
[ Show ]
Support VoyForums
[ Shrink ]
VoyForums Announcement: Programming and providing support for this service has been a labor of love since 1997. We are one of the few services online who values our users' privacy, and have never sold your information. We have even fought hard to defend your privacy in legal cases; however, we've done it with almost no financial support -- paying out of pocket to continue providing the service. Due to the issues imposed on us by advertisers, we also stopped hosting most ads on the forums many years ago. We hope you appreciate our efforts.

Show your support by donating any amount. (Note: We are still technically a for-profit company, so your contribution is not tax-deductible.) PayPal Acct: Feedback:

Donate to VoyForums (PayPal):

Login ] [ Contact Forum Admin ] [ Main index ] [ Post a new message ] [ Search | Check update time | Archives: 1[2]3 ]


[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]

Date Posted: 15.12.2003 12:46:13
Author: Jahtiveikko
Subject: Re: working russeli
In reply to: P. Koskinen 's message, "Re: working russeli" on 15.12.2003 11:35:00

Koetetaan nyt hieman vastata suurimpiin eroavaisuuksiin verrattuna muihin vaikkapa sakuun. Mäyräkoiria en ole niin paljon nähnyt tositoimissa että pystyisin sanomaan jotain varmaa.

Jos otetaan keskiverto russeli ja saku, niin suurin ero mikä ensimmäisenä tulee on se että saku on huomattavasti kovempi ja kiihkeämpi työskennellessään. Haukkuaika tahtoo olla aika lyhyt, jos haukkuu ollenkaan ja sen jälkeen mennään kiinni ja aletaan mutustelemaan. Tämä tietysti riippuu hieman saaliseläimestä. Ei tahdo sakullakaan ote pitää ison mäyrän kanssa vaan siinä on tavannut käydä huonosti. Kansantajuisesti voisi verratat liian kovaksi karkaistuun puukkoon, puree hyvin pehmeämpään materiaaliin, mutta kovempaan törmätessään siitä lohkeilee paloja ja teroittaminen taas työkuntoon vie aikaa.

Russeli taas useimmiten haukkuu aivan nokat vastakkain ja välillä tilanteen antaessa mahdollisuuden ottaa suun täyteen karvaa. Osa russeleista ottaa nipun varsinkin supista mielellään, mutta pääasiassa haukutaan ja naksitaan siihen asti kunnes saadaan kaivettua koira näkyviin. Loppupelissä sitten suurin osa koirista hakee painiotetta supin ja ketun kanssa. Mäyrää nämä eivät pyri niputtamaan joten sen pyynti onnistuu pääsääntöisesti hyvin.

Russelin pienempi koko sallii sille hyvän liikkuvuuden luolassa, mahdollistaen mm. väistämisen alta kun päreensä polttanut sika alkaa tulla päälle. Isokokoinen koira ei alta pääse pois ja taas sattuu. Samoin monasti tulee eteen ahtaita paikkoja joissa pieni koko on elinehto eteenpäin menemiselle.

Näiden ominaisuuksien johdosta loukkaantumisherkkuus on huomattavasti pienempi ja useimmiten selvitään reissusta narmuitta. Pahoista loukkantumisista en ole kuullutkaan russelin kyseessä ollen kun taas esim. sakujen parissa niitä kuulee lähes viikoittain.

Pienempikokoisena taas russeli ei ole niin vahva vetämään kuin muutama kilo painavammat rodut, mutta aika harvoin tästä ominaisuudesta on hyötyä. Kaivamishommiin se menee pääsääntöisesti vetävilläkin koirilla.

Russelin työskentelytapa sopii hyvin saaliin karkoittamiseen luolasta, pidetään jonkin aikaa kovaa mylläkkää ja tullaan sitten käymään ulkona. Näinollen saaliseläin pääsee tulemaan umpiperästä pois ja parhaimmassa tapauksessa samaa tietä ulos varsinkin ketun tapauksessa. Muut taas saavat tilaisuuden tulla syvästä tai hankalasta paikasta mahdollisesti parempaan, kaivettavissa olevaan paikkaan.

Russeleissa on harvemmassa ylistkeitä koiria jotka viihtyvät luolassa puolenkymmentä tuntia tai kauemmin putkeen käymättä ulkona, nämä tapaavat käydä isäntää moikkaamassa 1/2-parin tunnin välein. Ottamattomassa paikassa ei mene siten koko päivä odotellessa koiraa ulos pesästä.

Tässä olisi joitain huomioita mitä minulle on tullut eteen näitten kanssa harrastellessa. Rotujen sisällä tietenkin on tiettyä vaihtelua, esim. sakuista löytyy varsinkin sieltä pehmeämmän pään koirista erinomaisia käyttöä kestäviä jahtikoiria.

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]


Replies:

[> [> [> [> Re: working russeli -- Russelisti, 15.12.2003 14:27:18

Mäyräkoiraan verrattuna on ainakin sellainen ero, että on suurempi todennäköisyys saada russelista toimiva pyyntikoira. Mäyräkoirissa on toki myös paljon tosi hyviä pyyntikoiria, mutta usein kuulee täysin tekemättömistä koirista vaikka suvut pitäisi olla kohdallaan. Russelin kun otat pyyntivanhemmista on aika hyvät mahdollisuudet saada toimiva peli. Toinen hyvä puoli russelissa mäykkyyn verrattuna on sellainen, että harvoin kuulee russelista joka ei painostaisi riistaa läheltä. Mäyräkoirissa puolestaan kolmen metrin päästä haukkujia tapaa usein.


[ Edit | View ]



[ Contact Forum Admin ]


Forum timezone: GMT+2
VF Version: 3.00b, ConfDB:
Before posting please read our privacy policy.
VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.