VoyForums
[ Show ]
Support VoyForums
[ Shrink ]
VoyForums Announcement: Programming and providing support for this service has been a labor of love since 1997. We are one of the few services online who values our users' privacy, and have never sold your information. We have even fought hard to defend your privacy in legal cases; however, we've done it with almost no financial support -- paying out of pocket to continue providing the service. Due to the issues imposed on us by advertisers, we also stopped hosting most ads on the forums many years ago. We hope you appreciate our efforts.

Show your support by donating any amount. (Note: We are still technically a for-profit company, so your contribution is not tax-deductible.) PayPal Acct: Feedback:

Donate to VoyForums (PayPal):

Wednesday, April 24, 7:04:27Login ] [ Main index ] [ Post a new message ] [ Search | Check update time | Archives: 1[2]345678 ]
Subject: Re: Roken 2 (trigger)


Author:
Anja
[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]
Date Posted: Wednesday, November 30, 22:34:33
In reply to: Eva 's message, "Roken 2 (trigger)" on Wednesday, November 30, 20:44:26

Lieve Eva,

Het is een lastige situatie voor jou, dat is duidelijk, je wilt graag stoppen met roken maar je wilt niet terugvallen in je eetstoornis en dat kan ik heel goed begrijpen. Denk goed na of je écht wilt stoppen met roken, als dat zo is doe dan geen stoppoging maar maak een stopbesluit: dat je nooit meer gaat roken, wat er ook gebeurt... Er bestaat natuurlijk een risico dat je even terugvalt in je eetstoornis, dat ligt op de loer, daar ben ik eerlijk in. Maar die eetstoornis zal je waarschijnlijk nog wel vaker plagen in je leven, op momenten van stress, etc.

Als ik jou zo hoor dan denk ik dat het misschien helemaal geen slecht plan is om weer contact op te nemen met het GGZ, al was het alleen maar ter preventie, wacht er dan niet mee tot je al bent gestopt, maar maak een afspraak en leg dit probleem voor,

Verslavingen zijn altijd heel lastig en hebben niets met waar je aan verslaafd bent zelf te maken, dat geldt net zo goed voor een eetstoornis, want ook dát is een verslaving, al is het een andere verslaving dan bijv. drugs of alcohol. Het zijn manieren om gevoelens te onderdrukken. Dat doe je in feite ook met roken. En als die sigaretten er dan niet meer zijn zal je onbewuste alles in het werk stellen om een nieuw wapen in te zetten waarmee je je emoties en hoe je over jezelf denkt, etc. kunt camoufleren. En dáár lieve Eva ligt het probleem, niet in het roken zelf, niet in je eetstoornis, maar in hoe je met jezelf en je emoties en gevoelens omgaat. Althans, zo kijk ik er persoonlijk tegenaan :) Ik focus mij op de onderliggende oorzaak/oorzaken, als je die oplost dan heb je geen verslaving of eetstoornis(sen) meer nodig omdat je dan emotioneel bevrijd bent en vrij van afhankelijkheid wat voor middel dan ook. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Misschien is dan een beetje therapie heel steunend en je bent hier altijd welkom om je hart uit te storten. Ik kan niet voor jou denken en niet voor jou beslissen en ik ken jou natuurlijk nog niet zo goed, het is jouw leven, maar ik lees tussen de regels van je vorige bericht door dat het roken voor jou levensbedreigend is? Roken is sowieso een erg ongezonde verslaving en vrij zijn daarvan is zo heerlijk, ik kan inmiddels uit ervaring spreken, ik voel me veel beter. Maar de angst voor dodelijke ziektes etc. vormen nooit een goede motivatie, je moet het voor jezelf doen, omdat je vrij wilt zijn en je gevoelens niet meer wilt onderdrukken.

Overigens, zolang jij bang bent dat je eetstoornis terugkomt ben je nog niet "genezen". Ik ben dat zelf ook niet, ik denk dat het een stoornis is die je je levenlang bij je draagt, maar die wel goed beheersbaar is. Flow, iemand die hier ook op het forum schrijft zei geloof ik iets van: ik ben altijd herstellende en zo is het. Net als met alcoholisme, als je geen alcohol meer drinkt maar je bent alcoholist dan blijf je alcoholist, maar je staat droog, hetzelfde geldt voor eetstoornissen.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en als je mijn geblaat niet begrijpt vraag dan gerust hoor, fijn dat je weer kwam schrijven, je bent altijd welkom!

Liefs,
Anja

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]


Post a message:
This forum requires an account to post.
[ Create Account ]
[ Login ]

Forum timezone: GMT+1
VF Version: 3.00b, ConfDB:
Before posting please read our privacy policy.
VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.