VoyForums
[ Show ]
Support VoyForums
[ Shrink ]
VoyForums Announcement: Programming and providing support for this service has been a labor of love since 1997. We are one of the few services online who values our users' privacy, and have never sold your information. We have even fought hard to defend your privacy in legal cases; however, we've done it with almost no financial support -- paying out of pocket to continue providing the service. Due to the issues imposed on us by advertisers, we also stopped hosting most ads on the forums many years ago. We hope you appreciate our efforts.

Show your support by donating any amount. (Note: We are still technically a for-profit company, so your contribution is not tax-deductible.) PayPal Acct: Feedback:

Donate to VoyForums (PayPal):

Saturday, April 27, 2:58:30Login ] [ Main index ] [ Post a new message ] [ Search | Check update time | Archives: 123[4]5678 ]
Subject: Re: Dromen en verwachtingen (trigger)


Author:
Anja
[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]
Date Posted: Sunday, June 26, 12:09:07
In reply to: Fluffy 's message, "Dromen en verwachtingen (trigger)" on Sunday, June 26, 9:43:16

Lieve Fluffy,

Hartstikke goed wat jij daar allemaal hebt opgeschreven, dat vind ik echt heel erg knap van jou! En je hebt ook gelijk: in het leven hebben we vele dromen en wensen en niet alles kan uitkomen, dat is niet realistisch, maar je kunt uit die dromen en wensen die je hebt wel uitfilteren wat echt jou "drive" in het leven is.

Nu zou ik je willen vragen om van al die dromen die je had als kind/tiener en later er één of twee uit te pikken die wél haalbaar zijn. Waar gaat jouw hart naar uit? Waar word jij heel erg blij van? Geeft het jou bijvoorbeeld een goed gevoel als je creatief bezig bent?

Ook wil ik je vragen om een lijst te maken van dingen die al wél in je leven aanwezig zijn waar je heel erg blij mee bent, lós van je eetstoornis, schuif die even opzij en focus je op alle dingen die je al wel hebt bereikt en dingen die er NU zijn. Je noemde al het behalen van je diploma, dat is met recht iets om heel trots op te zijn. Je hebt dus veel in je! En zo zijn er vast en zeker nog veel meer dingen nu in je leven, al is het maar iets heel kleins, het hoeft niet over hele grote dingen te gaan, juist de kleine dingen maken vaak het leven aangenaam. Maar als we in problemen verkeren hebben de meeste mensen de neiging te kijken naar alles wat er ontbreekt in het leven. Waar je je aandacht op vestigt zal toenemen. Als jij je focust op doelloosheid/geen toekomst/geen dromen dan krijg je meer van dat... dan zal het leven jou hierin bevestigen. Terwijl als je je gaat richten op de dingen die er al wel zijn en dingen die jij wél mooi, leuk, fijn, etc. vindt dan zullen die dingen toenemen. Het is als het ware een knopje om zetten. Waar richt je je op in je leven, wat stel je centraal? Stel je je eetstoornis centraal? Dan is dát waar het in je leven om draait, de vraag is alleen of je dat ook echt wilt... ik neem even voor het gemak aan dat jij geen leven wilt waarbinnen je beperkt bent, waarin jij jezelf beperkingen oplegt.

Wat je moeder en broer betreft, dat vind ik heel erg lief, dat je hen wilt helpen, maar lieve schat, dat kan helemaal niet, hoe erg je dat misschien ook vindt, zij hebben hun portie in het leven en het is veel beter als mensen zélf leren hoe hiermee om te gaan. Natuurlijk kun je hen steunen en er voor hen zijn en gewoon lief zijn voor hen, maar helpen is een ander verhaal. Je kunt ook niet voorkomen dat je moeder gekwetst zal worden, daarmee help je haar niet, je kunt haar wel helpen hoe ze zichzelf beter kan weren, mocht ze daarvoor openstaan natuurlijk... Neem nooit mensen hun eigen verantwoording af in het leven, dat bedoel ik hiermee te zeggen. Jij zou het ook benauwd krijgen als jouw vriend bijvoorbeeld alles voor jou zou gaan doen en regelen, dan leer je niets meer. We maken dingen mee in het leven om juist weer te leren krachtige mensen te zijn, die het heft in eigen hand nemen. Voor de buitenwereld kan het onmenselijk lijken wat sommigen meemaken, maar je krijgt, en daar geloof ik sterk in, nooit meer dan je aankunt. Als jij je moeder zou behoeden voor iets dan ontneem je haar een kans om te groeien en te leren, snap je dat?

Wat je nog niet bent kun je wél worden! Creatieve dingen kunnen je negatieve spiraal doorbreken. Omgeef jezelf ook met mooie dingen, mooie muziek, lees inspirerende boeken, kijk niet te veel naar de ellende in de wereld, maar focus je op de mooie dingen die er ook zijn, vaak in je eigen buurt alleen al! Ga veel de natuur in, ontdek de schoonheid van het leven en hoe perfect alles is, net zo perfect als jijzelf, aangezien je niet van Mars afkomstig bent, je bent hier geboren, maakt deel uit van deze wereld.

Ik heb eens een trucje geleerd dat enorm goed werkt: iedere keer als je negatieve gedachten hebt of slecht over jezelf en/of over anderen denkt zeg dan onmiddellijk: CANCEL! Of: STOP of stel je voor dat je je interne computer even opnieuw opstart.

Soms lukken dingen nog niet zoals je wilt, maar blijf er naar streven. Zeg in plaats van: het lukt me niet om normaal te eten:

"het is mijn intentie om weer goed voor mezelf te gaan zorgen en mijn gezondheid op een optimaal niveau te brengen".

Of als je jezelf haat denk dan liever:

"Ik streef ernaar om liefdevol over mezelf te denken en van mezelf te houden".

Probeer het dus om te buigen, proberen is genoeg... en zodra er negatieve gedachten in je opkomen druk dan op het cancel/stopknopje, net zolang tot je het wel toe kunt laten. Ernaar streven is al genoeg. Maar laat de negatieve gedachten nooit het roer van jou overnemen. Het zijn gedachten, die kun je ook veranderen. Jij bent niet jouw gedachten, jij bent ook niet jouw eetstoornis. Je bent een prachtig mens met mogelijkheden, opweg naar herstel. Wees niet passief, onderneem actie, blijf niet hopen dat het "ooit wel een keertje goed zal komen", want dan mis je de boot...

Je schrijft:

"Ik plan niets meer, alles loopt toch maar in het honderd, je word toch maar gekwetst.
Dus waarom nog plannen? Waarom nog dromen?
Ik besef dat je die moet hebben, maar momenteel heb ik die niet."


Verander die zinnen eens vanuit een positief standpunt, weet dat wat je zegt en denkt ook op je pad zal komen. Die zinnen die jij daar gebruikt hebben verschrikkelijk veel impact op je zelfbeeld. Als je zegt dat "alles toch maar in het honderd loopt" dan zal dat ook gebeuren. Dat is niet wat je wilt hoop ik... probeer deze zinnen in je volgende bericht eens om te buigen zoals ik in een paar eerdere voorbeelden hierboven al aangaf. En schrijf ze ook op een briefje...

Ik ben benieuwd of jou dat lukt. Neem even het standpunt in dat je in plaats van beperkingen grenzeloze mogelijkheden hebt. Vergeet die beperkingen, laat ze waar ze zijn. Veel succes! Ik vind het echt fantastisch dat je de uitdaging bent aangegaan!


Liefs,
Anja

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]

Replies:
Subject Author Date
Re: Dromen en verwachtingen (trigger)FluffyTuesday, June 28, 22:11:13
  • Benieuwd! -- Anja, Wednesday, June 29, 8:28:25


Post a message:
This forum requires an account to post.
[ Create Account ]
[ Login ]

Forum timezone: GMT+1
VF Version: 3.00b, ConfDB:
Before posting please read our privacy policy.
VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.