VoyForums
[ Show ]
Support VoyForums
[ Shrink ]
VoyForums Announcement: Programming and providing support for this service has been a labor of love since 1997. We are one of the few services online who values our users' privacy, and have never sold your information. We have even fought hard to defend your privacy in legal cases; however, we've done it with almost no financial support -- paying out of pocket to continue providing the service. Due to the issues imposed on us by advertisers, we also stopped hosting most ads on the forums many years ago. We hope you appreciate our efforts.

Show your support by donating any amount. (Note: We are still technically a for-profit company, so your contribution is not tax-deductible.) PayPal Acct: Feedback:

Donate to VoyForums (PayPal):

Saturday, May 11, 12:44:08Login ] [ Main index ] [ Post a new message ] [ Search | Check update time | Archives: 1234[5]678 ]
Subject: Re: Gefeliciteerd!


Author:
Anja
[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]
Date Posted: Sunday, May 01, 10:09:03
In reply to: alicia 's message, "Re: Gefeliciteerd!" on Saturday, April 30, 11:12:43

Lieve Alicia,

Ik was haast vergeten om je te antwoorden :)) De opleiding tot coach/counselor duurt in totaal drie jaar, het eerste jaar is de basisvorming voor counseling en coaching, de overige twee jaar ga je je specialiseren tot coach of counselor. Een counselor is meer therapeutisch gericht, een coach kan je vergelijken met een sportcoach maar dan op het gebied van mentale prestaties, werk, carrierre, doelen behalen, etc.

Je gaat 1 zaterdag per maand naar school, waar je in groepsverband les krijgt en natuurlijk ook heel veel praktische oefeningen doet. De overige theorie moet je zelfstandig doen, zelf thuis leren dus. Je bent verplicht om supervisie te krijgen (een soort mentor die jou begeleid) of intervisie (hetzelfde maar dan in een groepje, dat is iets goedkoper). Als je "klaar bent" met je opleiding (de drie jaar hebt afgerond met goed gevolg) blijf je verplicht om supervisie te volgen, je cliënten (op anonieme wijze overigens, je noemt geen namen of andere zaken die de cliënt herkenbaar zouden maken) te bespreken met een ervaren counselor/coach en bind je je aan de ethische code voor counselors die internationaal is, zoals beroepsgeheim, dat je altijd in het belang van je cliënt dient te handelen, dat je geen relaties mag beginnen met je cliënt, etc. Je bent dan ook lid van de beroepsvereniging, die een klachtenprocedure kent, etc. opdat cliënten altijd weten dat ze ergens terecht kunnen als ze een probleem hebben met jou.

Je kunt tijdens je opleiding al wel gaan werken als je je daar klaar voor voelt. Dit overleg je met je docent en anderen die jou begeleiden tijdens je opleidingstraject.

Je kunt zeker met een groep gaan werken of workshops geven en misschien ga ik dat ook wel doen, alleen niet op korte termijn :) Groepstherapie is lastiger dan individuele therapie. Ik denk wel dat ik ook mensen met eetstoornissen ga begeleiden, maar ook mensen met trauma's, depressies en ik wil me deels ook toe gaan leggen op rouwverwerking en stervensbegeleiding, hiermee heb ik in het verleden al ervaring opgedaan als verpleegkundige op een afdeling terminale zorg in een verpleeghuis (waar mensen worden opgenomen om te sterven). Een en ander zal zich nog ontwikkelen.

Ik denk ook wel dat ik geschikt ben hiervoor, mijn eigen counselor denkt dat ook overigens. Hij heeft dezelfde opleiding gedaan als die ik wil gaan volgen. Maar voor je anderen gaat helpen moet je echt zelf uit de problemen zijn. Anders krijg je de lamme helpt de blinde effect. Counseling/coaching is een professionele vorm van hulpverlening, een alternatief op wat het Riagg biedt. De benadering is ook wat anders als die van een psycholoog. In Australie/Nieuw Zeeland, Amerika en in Groot Brittanie maakt counseling overigens deel uit van de reguliere gezondheidszorg en is het volledig erkend. Hier in Nederland komt dat nog wel.

Dat was een heel verhaal hahahahhaha en ik moet nog beginnen aan die opleiding en mijn eigen therapie nog afronden ;-) Leuk dat jij ook plannen hebt! Sport is al een je richting. Nadat je die opleiding hebt afgerond zou je altijd kunnen overwegen om aanvullende opleidingen te volgen zodat je professionele hulp kunt bieden.

De groetjes aan je moeder en een fijne dag! Ik ben heel blij dat dit forum jou wat op weg heeft geholpen, daarvoor zijn we er onder andere. Je moet het voor de rest zelf doen, dat geldt ook als je in therapie bent, je therapeut kan jou slechts handreikingen doen en adviseren, of je een spiegel voorhouden (auw, dat is soms pijnlijk hoor). Maar de actie en het veranderingsproces, groeiproces, dat moet je zelf in werking zetten. Een sportcoach kan jou motiveren je prestaties te verbeteren, maar jij moet de prestatie leveren... Vergelijk het daar maar mee. Je leert wel heel veel over jezelf als je in therapie bent! Ik verbaas me daarover. En al is het soms flink pijnlijk en werkt mijn counselor provocatief/uitdagend/confronterend (dus niet bepaald de allersoftste), toch kan ik vaak ook enorm lachen om mezelf. Als het kwartje eenmaal is gevallen, dan relativeert het ook enorm.

Pffffffffffffffffffffffffffffffffffff wat een verhaal, ik zit op mijn praatstoel vandaag :)))

Liefs en geniet van het mooie weer,
Anja

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]

Replies:
Subject Author Date
Re: Gefeliciteerd!MignonSunday, May 08, 23:29:19

    Re: Gefeliciteerd!aliciaTuesday, May 10, 15:46:52


    Post a message:
    This forum requires an account to post.
    [ Create Account ]
    [ Login ]

    Forum timezone: GMT+1
    VF Version: 3.00b, ConfDB:
    Before posting please read our privacy policy.
    VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
    Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.