VoyForums

Login ] [ Main index ] [ Post a new message ] [ Search | Check update time | Archives: 123 ]


[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]

Date Posted: 01:55:23 01/04/15 Sun
Author: Knut Holt
Subject: Oljepriskrakket har nå skjedd, Norge i hardt vær
In reply to: Knut Holt 's message, "NORSK ØKONOMI PÅ VEI MOT KOLLAPS" on 02:57:47 12/28/13 Sat

I innlegget over pekte jeg på faren for priskrakk på olja og hvilke konsekvenser dette har for norsk økonomi. Priskrakket har nå skjedd.

Jeg vedlegger følgende sitat hentet fra diskusjonsforumet til Hegnar Online som beskriver situasjonen vi nå har kommet i svært godt:

"Norsk olje- og gassutvinning er i praksis blitt ulønnsom eller tapsbringende totalt sett. Dette skyldes kollapset oljepris, kostnadsøkninger både i nyprosjekter og eksisterende produksjon og reduserte reserver. Forleden røk støttenivået rundt 60 og det tiltrossfor at visse tradisjonelle oljeeksportører som Libya ikke makter å få ut mye av olja si på markedet grunnet indre uro. La oss se på konsekvensene av dette:

- Operatørene har mistet alt overskudd fra virksomheten
- Supportvirksomheten og overskuddet i denne reduseres kraftig.
- Prosjektering og overskuddet herav reduseres til en brøkdel.
- Leveranser til oljeindustrien og overskudd herav reduseres til en brøkdel.

- Personer ansatt hos operatører, supportører, prosjektering og leverandører til industrien blir arbeidsledige eller får betydelig lavere lønninger.

- Alle disse nevnte personene vil kjøpe og konsumere mindre av alting, så hele næringslivet i Norge og ansatte deri vil tjene mindre.

Staten bruker hvert år ca 150-200 miliarder kroner av skatter og egne utbytter fra opeartørene til samfunnets drift. Dette er nå forsvunnet. Disse midlene tas i praksis ut av oljefimdet etter at fondet først har fått tilført midler fra operatørskatt og egne operatørutbytter.

Men stat og kommune vil også få betydelig mindre skatteinntekter fra bedrifter og ansatte innen support, prosjektering, leveranser til oljeindustrien.

Og så vil det offentlige få merkbart mindre inntekter fra hele det øvrige næringslivet og dets ansatte grunnet lavere konsum og kjøp.

Derved må det offentlige betydelig redusere egen virksomhet og egne kjøp, noe som vil gi en ny runde av reduserte næringsinntekter og personlige inntekter for både offentlige og privat ansatte.

Alt dette skjer ikke over natta, men det vil skje, og det vil ta minst 10 år å bøte misæren.

Men oljeprisen er ikke den eneste økonomiske ulykken som rammer Norge akkurat nå og fremover. Det er sterke tendenser til resesjon og direkte krise hos våre viktigste handelspartnere, hvilket betyr at disse vil kjøpe langt mindre fra Norge fremover.

Nå kan staten bruke av oljefondet for å motvirke noe av dette, men jeg er redd oljefondet ikke er så likvid at dette i praksis vil fungere særlig, og dette vil spise opp fremtidig pensjonsgrunnlag.

Jeg kan ikke se annet enn at Norsk økonomi nå får en alvorlig knekk som det blir meget vanskelig å hente seg opp igjen fra.

For den gjennmsnitlige nordmann betyr dette i praksis at inntekta reduseres betydelig, at offentlige tjenester reduserees og at skattene økes."

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]

Post a message:
This forum requires an account to post.
[ Create Account ]
[ Login ]

Forum timezone: GMT-8
VF Version: 3.00b, ConfDB:
Before posting please read our privacy policy.
VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.