VoyForums
[ Show ]
Support VoyForums
[ Shrink ]
VoyForums Announcement: Programming and providing support for this service has been a labor of love since 1997. We are one of the few services online who values our users' privacy, and have never sold your information. We have even fought hard to defend your privacy in legal cases; however, we've done it with almost no financial support -- paying out of pocket to continue providing the service. Due to the issues imposed on us by advertisers, we also stopped hosting most ads on the forums many years ago. We hope you appreciate our efforts.

Show your support by donating any amount. (Note: We are still technically a for-profit company, so your contribution is not tax-deductible.) PayPal Acct: Feedback:

Donate to VoyForums (PayPal):

Login ] [ Contact Forum Admin ] [ Main index ] [ Search | Check update time | Archives: 12345678910 ]


[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]

Date Posted: Sat, Jun 16 2007, 9:50:51 GMT+1
Author: Anna
Subject: Re: Intressant Insändare i HS
In reply to: Nina 's message, "Intressant Insändare i HS" on Fri, Jun 08 2007, 16:39:59 GMT+1

Nu har jag läst insändaren i hundsport och det är ganska uppenbart att de som har skrivit ihop den här texten enbart är intresserade av att främja sina egna intressen. De har mycket liten eller ingen kunskap eller intresse av om vad som ska prioriteras hos en rastypisk setter. Målsättningen hos uppfödarna är inte en arbetande hund utan de skriver på sina hemsidor att de tex strävar efter:
*En sund hund med trevlig exteriör och goda rörelser.

*Målsättningen är att få fram sunt byggda, friska och mentalt trevliga hundar.

*Bra rörelser, mentalitet och päls är något jag prioriterar och värdesätter.

Som Susanne skriver så kan alla hundar spåra, det är inget märkligt med det. En setter är en utpräglad fågelspecialist med mycket specifika jaktegenskaper. Om man är ovarsam och slarvig i sitt avelsarbete när det gäller dessa egenskaper försvinner de efter några generationer. Det har jag egen erfarenhet av.

Många har ändå valt att metodiskt avla bort dessa jaktegenskaper och bara föda upp hundar som bäst lämpar sig till sällskap och utställning och skriver dessutom i sina valpannonser att de ej är av jaktstam. Antagligen pga att de då passar deras egna intressen bättre.
Argumenten i insändaren varför man inte längre behöver värna
om de rastypiska jaktegenskaperna är att de är otidsenligt.

Vi är många som fortfarande vill kunna ägna oss åt jakt med stående fågelhundar. Vi vill inte ha vorsteh eller weimaraner eller någon annan kontinental fågelhund utan har fastnat för den brittiska fågelspecialisten. Om inte rasklubben fortsätter att värna om och skydda rasen vem ska då göra det? Uppenbarligen så gör många uppfödare av rasen inte det. Det är ju inte heller omöjligt att kommande generationer vill ha möjlighet till bra hundar. Det är också sorgligt att man hänvisar till att fågeltillgången är mycket sämre. Kan ju faktiskt vara en varningsignal till att miljön inte ser helt ok ut och att något behöver göras här.

Om man vill hålla på med spår och har ett championat som målsättning så kan man vända sig till närmsta brukshundsklubb. Det är godkänt av SISK. Visserligen krävs det då även att hunden klara avancerade lydnadsprov vilket kan göra att flera faller vid målsnöret. Till det krävs en mycket dresserbar hund med både mycket motor samt stor vilja att vara sin förare till lags. Fördelen med SBKs spårprov är att de aldrig kan blandas ihop med någonslags jaktmerit. Om man talar om en jaktprovsmeriterad setter ska man aldrig behöva fundera över i vad utan det ska självklart gälla meriter från jaktprov utformade för brittiska stående fågelhundar.

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]


Replies:



Post a message:
This forum requires an account to post.
[ Create Account ]
[ Login ]
[ Contact Forum Admin ]


Forum timezone: GMT+1
VF Version: 3.00b, ConfDB:
Before posting please read our privacy policy.
VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.