VoyForums
[ Show ]
Support VoyForums
[ Shrink ]
VoyForums Announcement: Programming and providing support for this service has been a labor of love since 1997. We are one of the few services online who values our users' privacy, and have never sold your information. We have even fought hard to defend your privacy in legal cases; however, we've done it with almost no financial support -- paying out of pocket to continue providing the service. Due to the issues imposed on us by advertisers, we also stopped hosting most ads on the forums many years ago. We hope you appreciate our efforts.

Show your support by donating any amount. (Note: We are still technically a for-profit company, so your contribution is not tax-deductible.) PayPal Acct: Feedback:

Donate to VoyForums (PayPal):

Login ] [ Main index ] [ Post a new message ] [ Search | Check update time | Archives: 12345[6]78910 ]
Subject: NOVOGODIŠNJA LIGA REŠAVAČA: Ilija Đurković ubedljivo do pobede!


Author:
Arvidas Veljić
[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]
Date Posted: 20:02:15 01/23/13 Wed

Novogodišnja liga rešavača okupila je 11 ljubitelja enigmatike, a ubedljivo najuspešniji rešavač zagonetaka bio je Ilija Đurković iz Podgorice, kome je malo nedostajalo da sve odgonetne. Njemu za nagradu pripada zlatna plaketa i moja knjiga "World of Anagrams". Na drugo mesto plasirao se Svetislav Cvetković iz Leskovca (srebrna plaketa + knjiga Radomira Mićunovića "Kad poeta zagoneta"), dok je treće mesto zauzeo Luka Pavičić iz Splita (bronzana plaketa + "Rječnik anagrama" (autori: Zdravko Kurnik, Antun Košir, Boris Nazansky)).

Od takmičara koji su rešili obe šahovske zagonetke žrebom je odlučeno da "Šahovski informator 115" pripadne Maji Gribajčević iz Sarajeva. Nagrade su još osvojili četvrtoplasirani Sreten Perić ("Knjiga ugank" ljubljanskog enigmate Branka Milovanovića) i petoplasirani Branislav Nikić (Bari Ansvort: "Nelsonova senka").

Drago mi je što su takmičari u svojim mejlovima pisali da su prezadovoljni zadacima, što nije ni čudo budući da sam priredio reviju vrhunske enigmatike kakva se retko viđa. Ipak, u toj hrpi briljantnih radova dogodila mi se i jedna neugodna greška, pošto sam kod indirekta br. 26 ustanovio da rešenje nije korektno (trebalo bi da se kaže IMPLANTATI, od latinskog implantatum). Mada je bilo i onih koji su pronašli zamišljeno rešenje IMPLATANTI, odlučio sam da poništim zadatak, što znači da je maksimalan broj bodova bio 992. Ako je za utehu, rad može da se predstavi kao indirekt-slovoskok, tako da nije sasvim propao.

Pored ovoga, moram napomenuti da u zadatku br. 92 nema 64 kvadrata kako stoji u rešenju već 67 kvadrata. Zanimljivo da je do tačnog odgovora došao samo pobednik takmičenja, što me podsetilo na prvenstvo Srbije u rešavanju zagonetaka 1997. godine, kad sam postao prvak zahvaljujući zadatku sa brojanjem trouglova. Zadatak je delovao prosto, a od tridesetak takmičara rešili smo ga samo ja i jedna devojčica, čiji otac je izgubio dragocene bodove jer nije hteo da je posluša!

Zahvaljujem se svima koji su izdvojili svoje vreme da učestvuju u ovom prilično zahtevnom turniru. Jedino što još mogu dodati je da uvek obratite pažnju na propozicije, jer dvojici takmičara se dogodilo da nisu pročitali kako prva faza donosi 100%, a druga 90% od predviđene bodovne vrednosti zadataka.


Uploaded with ImageShack.us

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]



Forum timezone: GMT+1
VF Version: 3.00b, ConfDB:
Before posting please read our privacy policy.
VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.