VoyForums
[ Show ]
Support VoyForums
[ Shrink ]
VoyForums Announcement: Programming and providing support for this service has been a labor of love since 1997. We are one of the few services online who values our users' privacy, and have never sold your information. We have even fought hard to defend your privacy in legal cases; however, we've done it with almost no financial support -- paying out of pocket to continue providing the service. Due to the issues imposed on us by advertisers, we also stopped hosting most ads on the forums many years ago. We hope you appreciate our efforts.

Show your support by donating any amount. (Note: We are still technically a for-profit company, so your contribution is not tax-deductible.) PayPal Acct: Feedback:

Donate to VoyForums (PayPal):

Login ] [ Main index ] [ Post a new message ] [ Search | Check update time | Archives: 12345[6]78910 ]
Subject: Predgovor Borisa Nazanskog za knjigu "Put ka vrhu"


Author:
Arvidas Veljić
[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]
Date Posted: 01:12:39 06/27/13 Thu

KRALJEVSTVO ZNATIŽELJNIKA

Križaljka je kraljica zagonetaka. U godini kada se službeno obilježava stota obljetnica ovoga simbola enigmatike, rečenica kojom sam počeo ovaj tekst već je nebrojeno puta ponovljena i tako će biti sve do 21. prosinca 2013. kada će reminiscencije na križaljku koju je Arthur Wynne objavio u prilogu Fun nedjeljnog izdanja New York Worlda stotinu godina ranije, kulminirati. Dakako, to će se nastaviti i poslije, s vremena na vrijeme, učestalije ili manje učestalo, a kraljica zagonetaka na tronu će ostati zauvijek. Ono, međutim, o čemu želim pisati povodom knjige Zorana Radisavljevića "Put ka vrhu" naviješteno je jednom sad već davnom konstatacijom velikoga Pavla Bogdanovića, koji je nadahnuto zaključio da - ako križaljka jest kraljica zagonetaka, a jest - onda je premetaljka svakako njezina prva dvorska dama.

Kraljevi i kraljice vladaju, ali htjeli-ne htjeli oni, bilo da su uspješni ili ne, bili omiljeni ili omraženi, ovakvi ili onakvi, žive u određenoj distanci i prema svome kraljevstvu i prema svojim podanicima. Zato se s pravom postavlja pitanje što je to i kakvo je to kraljevstvo kojim vlada kraljica zagonetaka, što to čini svijet koji se zove zagonetaštvo, odnosno enigmatika? Ključ vrata koja se otvaraju odgovoru na ovo pitanje u rukama drži prva dvorska dama, ona je zapravo spona između kraljice i njezinih podanika. Anagram ili premetaljka, naime, najraširenija je zagonetka, zagonetka poznata u svim zagonetaštvima, zagonetka koja se svojim podvrstama umrežuje u gotovo sve ostale poznate vrste, zagonetka kojom se enigmatska umješnost pretače u umjetnost.

Zagonetači križaljkaši (govorimo ovdje o najboljima) majstori su sa certifikatima virtuoznih zanatlija, vještih kombinatora, graditelja vodoravno-okomitih struktura riječi i pojmova. Oni su kraljevske sluge, poštovan i cijenjen stalež u čarobnoj zemlji Enigmiji. Zagonetači svaštari - opet, riječ je o najboljima - oni koji, doduše, sastavljaju i križaljke, ali ih otkako (sa)znaju za sebe privlače najraznolikije manifestacije igara riječima, zagonetke po sebi, sukus kreativno-umjetničkih mogućnosti što ih pruža stjecanje znanja kroz razbibrigu i oblikovanje takve edukacijske razbibrige, to su zagonetači umjetnici. Oni su vječiti putnici kroz zagonetačko kraljevstvo, vječiti otkrivači njegovih najskrivenijih zakutaka i vječiti putopisci čiji su putopisi lepeze umjetničkih zagonetaka.

Zoran Radisavljević već dugi niz godina pripada ovome tankoćutnom enigmatičarskom staležu, staležu predanih zagonetača umjetnika koji, nažalost, danas još uvijek, ponekad i ponegdje, trebaju dokazivati da njihovo umijeće nadrasta područja puke zabave i usputnoga kraćenja vremena. U tom nizu godina, izrastavši u jednog od vodećih srpskih enigmata (s mnogo širim referencijama) obogatio je zagonetaštvo (uopće, ne samo srpsko) čitavim nizom dotjeranih, brižljivo komponiranih i akribično pripremljenih zagonetaka od kojih samo probrani dio, poput kakvoga zlatnog presjeka, podastire pred nas knjigom samouvjerenog naslova Put ka vrhu.

Knjiga se sastoji od četiriju poglavlja: Zagonetke u stihu, Palindromi, Pangrami i Razno. Dajući, ne samo uvodnim dijelovima poglavljâ nego i kratkim uvodima u pojedine zagonetke kroz potrebna objašnjenja, ZORAN sve to RAZNO sadržano u svojoj knjizi pretvara i u kompendij zagonetaštva, jezgrovit i jasan tumač (svih njime obuhvaćenih) zagonetaka.

Zagonetke u stihu najbrojniji su takav minikompendij, koji i meni, koji sam ovoga trenutka u enigmatici punih četrdeset i pet godina, donosi - uz neosporno obilje onoga što bih nazvao čistim enigmatskim užitkom - čak i nekoliko noviteta ili barem zagonetaka koje dosad nisam zapazio ili, da napišem posve izravno, za koje nisam znao (padežnica, inačica sklanjaljke; sinonimka; homonimna anadiploza). Palindromi predstavljaju autora kao vrhunski artikuliranog umjetnika filigranskog usložnjavanja leksičkog materijala u konstrukcije koje, kao jezične obostranke, nisu same sebi svrhom nego, najvećim dijelom, donose vrlo suvisle sadržaje i poruke. Pangrami čine najkraće poglavlje koje sažima autorovo bavljenje sveslovnim rečenicama i registrira njegove zapažene uspjehe na tome polju. Na kraju, Razno, u zgodnoj anagramnoj korelaciji s autorovim imenom, otkriva svu razuđenost enigmatskih oblika i postupaka - od logogrifnih igara i ponavljaljki, preko skrivačica i kriptograma do lingvorame i asocijacija - čime efektno, dok se na kraljevskome dvoru uglavnom rješavaju križaljke, zaokružuje ovo zbijeno, ali sveobuhvatno putovanje ozemljem koje nastavljaju znatiželjni zaljubljenici u produhovljena pitanja i domišljate odgovore.

Boris Nazansky

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]



Forum timezone: GMT+1
VF Version: 3.00b, ConfDB:
Before posting please read our privacy policy.
VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.