VoyForums
[ Show ]
Support VoyForums
[ Shrink ]
VoyForums Announcement: Programming and providing support for this service has been a labor of love since 1997. We are one of the few services online who values our users' privacy, and have never sold your information. We have even fought hard to defend your privacy in legal cases; however, we've done it with almost no financial support -- paying out of pocket to continue providing the service. Due to the issues imposed on us by advertisers, we also stopped hosting most ads on the forums many years ago. We hope you appreciate our efforts.

Show your support by donating any amount. (Note: We are still technically a for-profit company, so your contribution is not tax-deductible.) PayPal Acct: Feedback:

Donate to VoyForums (PayPal):

Tuesday, May 14, 7:11:46Login ] [ Contact Forum Admin ] [ Main index ] [ Post a new message ] [ Search | Check update time | Archives: 12345[6] ]


[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]

Date Posted: 21/01/07, 15:28:54
Author: Esa & Mikke
Author Host/IP: ti231210a080-12579.bb.online.no / 83.108.121.43
Subject: Re: paxa
In reply to: työskentelyn itsenäisyys 's message, "paxa" on 21/01/07, 13:45:45

Heitit vaikean mutta mielenkiintoisen kysymyksen. Oliskin kiinnostavaa lukea asiasta monesta eri näkökulmasta.

Metsästyksestä en tiedä mitään, enkä metsästyskoirien koulutuksesta. Omat kommenttini koskevat siis etsintäkoiria (ei metsästyskoiria).

Oma menetelmäni perustuu niin vahvaan ketjuttamiseen kuin mahdollista. Alussa opetan pennulle, mitä se voi saavuttaa päästessään ihmisen luo (ns. reward sampling). Vahvistan pennusta asti koiran halua ottaa kontaktia ihmisiin. Tasapuolisuuden nimissä on heti myös todettava, että tietysti koulutan pennulle myös luoksekutsua koko ajan, erityisesti sen tulevassa työympäristössä. Onhan sen oltava ohjattavissa.

Ketjun komponentit rakennetaan joko erikseen ja liitetään yhteen tai liitetään yksi kerrallaan jo toimivan ketjun loppuosan eteen. Eli ketjutetaan lopusta alkuun päin (siksi tuo reward sampling tehdään aluksi). Esimerkiksi hakukoulutuksen ketjussa palkkio tulee vasta maalimiehen luona, ei koskaan keskilinjalla. Näin ollen painopiste on aina maastossa. Hyvän hakukoiran "mieli palaa" aina maastoon, etsimään lisää. Tätä ei pidä tukahduttaa missään vaiheessa.

Tunnetusti kun tällainen ketju lähtee liikkeelle, on sitä vaikea keskeyttää jolloin siis esim. hakukoira tekee löytönsä saatuaan ilmavainun vaikka ohjaaja silloin kutsuisikin sitä luokseen.

Tämä on vaikeaa tasapainoilemista, sillä pelastustöissä etsintäkoiran on oltava ohjattavissa, kuitenkin sen on myös kyettävä itsenäiseen työhön. Erityisesti Suomessa ns. alue-etsinnän koulutuksessa olen usein havainnut haluttomuutta kouluttaa koiralle ohjattavuutta. Koira, josta ohjaaja ei tiedä missä se menee ja mistä se tulee, on huono pelastuskoira. Esimerkiksi huumekoirien koulutuksessa oli joitain vuosia sitten vallalla ns. vapaaetsintä, jolloin koiraa ei lainkaan komenneltu (ohjattu). Näin kuviteltiin koiran etsivän tehokkaammin. Sittemmin on palattu ohjattuun etsintätyyliin, sillä vapaaetsinnässä koirilta jäivät erityisen hyvin piilotetut huumeet useammin löytymättä.

Palkitsemisen (vahvisteiden) avulla tämäkin (ohjattavuus) ratkeaa. Kun koira tekee niinkuin halutaan se saa palkkionsa, muulloin se ei saavuta mitään. Itse pyrinkouluttamaan koirani niin, että esim. hakutilanteessa juuri hakuetsintä on parasta mitä koira sillä hetkellä tietää. Ellei se ole ohjattavissa, keskeytän etsinnän (ns. negatiivinen rangaistus), annan koiran odottaa (time-out) ja jatkan etsintää.

Huh, kuten sanottu kysyt vaikeita. Tässä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Luulen kuitenkin, että huolellinen ja järjestelmällinen koulutus antaa parhaat tulokset. Kunhan tietää mitä tekee ja miksi.

En oikein tiedä tuli vastaukseen mitään järkeä, mun on kuitenkin pian lähdettävä Osloon hakemaan vaimoa asemalta ....

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]


Replies:

  • Re: työskentelyn itsenäisyys -- Esa & Mikke, 23/01/07, 14:08:24
  • Re: työskentelyn itsenäisyys -- paxa, 24/01/07, 9:40:28

    [ Contact Forum Admin ]


    Forum timezone: GMT+1
    VF Version: 3.00b, ConfDB:
    Before posting please read our privacy policy.
    VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
    Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.