VoyForums
[ Show ]
Support VoyForums
[ Shrink ]
VoyForums Announcement: Programming and providing support for this service has been a labor of love since 1997. We are one of the few services online who values our users' privacy, and have never sold your information. We have even fought hard to defend your privacy in legal cases; however, we've done it with almost no financial support -- paying out of pocket to continue providing the service. Due to the issues imposed on us by advertisers, we also stopped hosting most ads on the forums many years ago. We hope you appreciate our efforts.

Show your support by donating any amount. (Note: We are still technically a for-profit company, so your contribution is not tax-deductible.) PayPal Acct: Feedback:

Donate to VoyForums (PayPal):

Sunday, March 26, 10:20:31Login ] [ Main index ] [ Post a new message ] [ Search | Check update time | Archives: 123[4]5678 ]
Subject: Therapie (zit wel wat trigger in!)


Author:
Anja
[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]
Date Posted: Thursday, May 26, 0:09:51

Lieve allemaal,

De mensen die hier alle berichten meelezen weten al dat ik in therapie ben (counseling) en dat ik hiertoe ook regelmatig 'huiswerk' meekrijg, dingen om thuis te doen. Mijn therapie is niet gericht op eetstoornissen overigens, maar ik ben nu wel bezig met de onderliggende oorzaken aan te pakken en ik kan je zeggen dat het best wel heftig is zo nu en dan. Afgelopen middag had ik weer een sessie, die doe ik wekelijks, dat lijkt veel, maar het is nog best nodig om zo intensief bezig te zijn.

Ik deel niet alles wat we doen tijdens die sessies, maar zo nu en dan vertel ik er wat over, omdat ik denk dat het voor anderen ook nuttig kan zijn. Voor enkele meiden hier zeker (zo de berichten lezende), vandaar ook dit bericht, en ach... het is ook wel leuk om eens op mijn eigen forum te schrijven soms :))

Eerst een update over waarmee ik bezig ben geweest vandaag!

Ik had een super sessie overigens vanmiddag, ik heb veel verteld over mijn "ontdekkingen" wat betreft het thema 'vergeving'. Een korte uitleg voor hen die al die berichten niet hebben gelezen: ik had als huiswerk meegekregen om dingen op te zoeken op internet en elders over mensen (bekend en onbekend) en uitspraken, etc. die met het vergeven van heftige dingen te maken hebben, waaronder ook Jezus (en dan niet op de bijbelse manier, alle respect voor hen die geloven, maar het ging om de persoon en de boodschap van deze indrukwekkende man!). Jezus lag nogal gevoelig, ik hield me daar een betoog vorige week waarom ik dat niet zag zitten :)) Mijn "peut" werkt nogal confronterend soms, provocatief heet dat en hij weet soms een en ander los te maken bij me ;) Gelukkig kon ik me er overheen zetten, achteraf was ik best geschrokken over mijn starheid, mijn vader was (en is) jehovah getuige, ik had daar dus niet al te beste ervaringen mee, vandaar dat ik zo'n hard oordeel had over Jezus... Ik ben echt blij dat ik niet heb volhard in het niet zien zitten om ook over hem dingen op te zoeken... want als je het leven van Jezus puur sec, dus los van wat de kerken erover hebben gezegd, onder de loep neemt dan past daar enorme bewondering voor een mens die zijn tijd zeer ver vooruit was. Natuurlijk heb ik nog veel meer opgezocht over andere mensen die anderen hadden vergeven en ik kwam tot heel wat conclusies.

Ik ben bezig om met name mijn moeder te vergeven, ik ben als kind (ernstig) seksueel misbruikt en ook op geestelijk en fysiek vlak mishandeld, daar had zij een zeer groot aandeel in. Tot op heden heb ik met een enorme haat naar haar rondgelopen, wij hebben ook al heel lang geen contact meer. Nu is het op zich logisch dat die haat er was, dat was lange tijd ook nodig en hoorde bij mijn "proces", maar als je te lang in die dingen blijft hangen, dan wordt woede, haat, etc. wrok. Wrok is eigenlijk vreselijk, want het houdt de band in stand met de persoon die je zoveel pijn heeft gedaan. Op die manier kom je er nooit los van en ga je niet meer naar jezelf kijken en stilstaan bij je eigen gevoelens en pijn. Dan schuif je het steeds weg in woede naar die ander. Zo deed ik dat ook. Maar eigenlijk voelt haat en wrok vreselijk! Het blokkeert je enorm terwijl het je niets meer oplevert, behalve nog meer woede en frustratie. Ik was hard op weg verbitterd te raken en te blijven hangen in die ellendige gevoelens. Daar word je dan ook vaak nog in bevestigd door de omgeving, omdat de maatschappij nu eenmaal behoorlijk zwartwit is en zoekt naar zondebokken.

Nu beweer ik niet dat wat zij heeft gedaan okay was, in tegendeel zelfs, maar het is ook niet meer mijn stukje, het is haar verantwoordelijkheid, als ik het haar blijf verwijten dan blijf ik voor eeuwig hangen in die negatieve gevoelens en dat is wat ik duidelijk niet wil! De enige manier om wel weer verder te komen betekent haar vergeven en weer in een nieuw kader plaatsen, het kader van een mens, dat ze ook is, al was ze er nooit voor mij en heeft ze vreselijke dingen gedaan, maar niemand schiet er iets mee op als ik daarin blijf steken. Bovendien is het haar verantwoordelijkheid en moet zij ermee leven. Ik zou niet graag in haar schoenen staan. De enige manier om mezelf te bevrijden is dus vergeven, vandaar die huiswerkopdracht en ik heb ook weer aanvullende dingen meegekregen vandaag om verder wat mee te doen, die moet ik nog lezen, dus daarover kan ik weinig kwijt nu. Ik kreeg wel een compliment over mijn bevindingen van de afgelopen week en het verschil van hoe ik nu was tijdens deze sessie en tijdens de sessie van vorige week was gigantisch in positieve zin, er is een ommeslag gaande... Dat was de hele week al bezig, ik heb me er tussen de bedrijven door, op alle fronten mee beziggehouden en ik merk en voel het zelf ook, die verandering die in werking is. Ik had er ook een heel stuk in geschreven op mijn weblog (wie dat wil lezen mag me mailen (contact forum admin link aanklikken en je krijgt een mailformulier), ik meld het adres daar naartoe niet hier).

Maar dan nu waarvan ik denk dat het ook anderen kan helpen!

Naast het thema vergeven hadden we het over nog wat anders, ik loop soms tegen enorme frustraties aan, bijvoorbeeld tegen mijn lijf, omdat ik reuma heb (artrose en osteoperose) ben ik soms behoorlijk beperkt in wat ik doe en wil doen. En soms kan ik daar dan niet mee omgaan. Laaiend word ik dan. Hetzelfde geldt voor emoties, ik kan ze slecht uiten, ik ga vaak aan mijn emoties voorbij, stop mijn gevoel weg. Daarover hadden we het en samen kwamen we met een optie die ik hier wil delen, want hiermee kunnen anderen ook iets!

We hebben afgesproken dat ik ga beginnen met een aantal keer per dag stil te staan bij mijn gevoel, om het even of dit een naar of een fijn gevoel is. Dat schrijf ik op, met als vraag: Wat voel ik? en dan Waarom voel ik me zo? dus is er iets gebeurd, is er een aanleiding, etc. en ook dat schrijf ik weer op, alles ongecensureerd, ik doe het toch waar niemand bij is, niemand ziet het, leest het, etc. misschien ga ik er wel een apart boekje voor maken...

In geval ik vol frustraties zit of me erg slecht voel dan krijgt het een vervolg en pak ik een krant en een stift en schrijf ik één woord op, bijvoorbeeld "loslaten" of "acceptatie", of wat er maar in me opkomt, zolang het maar één woord is, dan maak ik er een prop van en die moet ik naar mijn parkieten smijten (op verre afstand, zodat ze niet echt geraakt worden) om ze er zogenaamd mee "dood te gooien", hahahahaha iedere keer bij dit beeld moet ik enorm lachen, want ik ben een grote dierenliefhebster ;) en op veilige afstand dan kan er niks gebeuren. Het is natuurlijk niet écht de bedoeling om die diertjes schade toe te brengen ;)

Ergo: door zo om te gaan met heftige gevoelens zoals in het laatste stukje omschreven doe je er wat mee in plaats van er vast in te blijven zitten. Je kunt dat ook doen met angsten, woede, je miserabel voelen ergens over of als je net ruzie hebt gehad. En je kunt het ook aanpassen op een manier die bij jou past (misschien heb je geen parkieten maar goudvissen, hihihihi). Het belangrijkste is dat je op een constructieve manier omgaat met je frustraties, de energie niet vast laat zitten, maar er uiting aan geeft op een voor jou veilige manier.

Wat het eerste stukje betreft, stilstaan bij gevoelens enzo, dat is ook nuttig voor anderen, een hele veilige manier om je gevoelens te onderzoeken, verkennen, etc. en je er bewust van te worden, op zoek naar patronen erin, maar ook om ze weer te voelen. Ik weet uit ervaring dat als je een eetstoornis hebt, je vaak ook moeite hebt met voelen, vooral je lijf, maar zeker ook emoties en dat de emoties die je voelt vaak verwrongen zijn, bijvoorbeeld in de vorm van super veel irritatie naar je omgeving, of woede, haat, etc. Dit is een super manier om ermee om te leren gaan en weer stil te staan bij wat je voelt!

Ik heb dit overigens zelf bedacht, mijn counselor heeft me alleen maar met vragen enzo op gang geholpen, dit kwam zelf in mijn gedachten op, door zijn vragen kon ik het uitwerken. Dat is dus óók huiswerk, om hiermee aan de slag te gaan. Plus verder met het thema vergeven... ik heb het gevoel dat ik stappen vooruit ben gegaan vandaag. Het was een hele waardevolle sessie waar ik veel goeds uit heb weten te halen en waar ik veel van heb geleerd. De terugkoppeling van mijn counselor dat ie het heel goed vond wat ik allemaal heb gedaan was ook fijn, al heb ik moeite met complimentjes, maar toch voelde het fijn. Zo "gemeen" als hij vorige week was (lees: confronterend!) zo opbouwend was hij vandaag, soms moet je even stofhappen om dan weer sterker eruit te komen. Het fijne is dat ik het oppak en ik voel me zoooooo dankbaar dat ik het mag begrijpen allemaal! Natuurlijk is dat wel eigen verdienste, ik kan het ook weigeren/naast me neerleggen, maar ik voel me zo blij dat ik door durf te gaan en reken maar dat het vaak helemaal niet makkelijk is. Maar het levert wel geweldige resultaten op. Hou dat ook altijd voor ogen, als je in therapie bent en je hebt het moeilijk met wat je therapeut doet/zegt, etc. Je doet het voor jezelf om er uiteindelijk winst uit te halen.

Nu sluit ik mijn enorme betoog, hopelijk haal je er iets uit dat voor jou nuttig is. Het verhaal is veel langer geworden dan ik had "gepland", ik kon niet meer ophouden en het was best wel lekker om even te spuien ;) bovendien heb ik veel pijn en vrees ik dat het weer een korte nacht gaat worden, dus ik blijf nog even wakker. Er is nog veel meer gezegd en gedaan tijdens mijn sessie vanmiddag en vorige week, maar dit was het belangrijkste.

Welterusten voor wie dit nu nog leest!

Liefs,
Anja

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]

Replies:
Subject Author Date
Re: Therapie (zit wel wat trigger in!)FlowThursday, May 26, 8:40:40

Re: Therapie (zit wel wat trigger in!)FluffyThursday, May 26, 18:15:37

Re: Therapie (zit wel wat trigger in!)DinaThursday, May 26, 22:50:22

Lieve AnjaMignonSaturday, May 28, 16:06:40


Post a message:
This forum requires an account to post.
[ Create Account ]
[ Login ]

Forum timezone: GMT+1
VF Version: 3.00b, ConfDB:
Before posting please read our privacy policy.
VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.